Uw Inkoop op een hoger plan

Ik zorg ervoor dat de inkoop bij de technische maakindustrie op een hoger plan worden getild. Vaak heeft de inkoop nog een operationeel karakter en vindt deze nog (te) versnipperd plaats en hierdoor kan het bedrijf niet tegen de laagst mogelijke kosten produceren. Ook presteren hierdoor de inkoop en de toeleveranciers vaak onder gemiddeld. Een goed georganiseerde inkoop is van groot belang, omdat de inkoop van een productiebedrijf met eigen producten al gauw 60% van de omzet bedraagt en een geringe besparing op deze kosten heeft een hefboom effect op de verbetering van het rendement.

Mijn successen

Bij diverse opdrachtgevers/werkgevers heb ik met veel succes heb ik de afdeling inkoop opgebouwd en geprofessionaliseerd tot een belangrijke sleutelfunctie binnen het bedrijf. Bij mijn laatste werkgever heb ik door een goed en consistent inkoopbeleid miljoenen verdiend. Mede hierdoor heeft het bedrijf zo sterk kunnen groeien.

Stijl van werken

Ik heb 20 jaar inkoopervaring in diverse inkoopfuncties en hierdoor zie ik snel waar verbeteringspotentieel aanwezig is. Na gesprekken met verschillende betrokkenen over de huidige en gewenste situatie kom ik met een organisatie advies over hoe de inkoop het beste georganiseerd kan worden. Ik presenteer een plan van aanpak waarin precies duidelijk wordt welke processen verbeterd kunnen worden. Daarnaast maak ik d.m.v. analyses inzichtelijk waar het geld naar toe gaat, wie dit uitgeeft, waaraan en om hoeveel geld het gaat en wat het besparingspotentieel is.

Een goede basis….

Als basis zorg ik voor een professionele inkoopafdeling en goed functionerende processen. Mijn motto is “als de basis niet goed is, dan hoef je niet verder te gaan met bouwen”.

Daarna ga met de leveranciers aan de slag: Na de spendanalyse, stel ik een strategisch leveranciersbeleid en leveranciersmanagement op zodat ook hiervoor de kaders bekend zijn. Ik zorg dat de toeleveringsrisico wordt verminderd, maak betere contract afspraken, zorg voor betere leveringsprestaties, voorraadverlaging, betere prijzen en condities, kortere doorlooptijden en vermindering van de administratieve rompslomp.

Wat zeggen klanten over mij

Klanten typeren mij als iemand die weet waar ze het over heeft, met een duidelijke visie en een enorme drive die in staat is om de inkoop op een hoger plan te tillen. Iemand die prettig is in de omgang, open communiceert, no nonsens en met wie goed te overleggen is.

Mijn achtergrond

Na mijn studie Technische Bedrijfskunde aan de HTS, ben ik begonnen als medewerker bedrijfsbureau waar ik de operationele inkoop en de productieplanning heb verzorgd. Al vrij snel liepen deze processen zo goed dat er geen productiestilstanden meer waren waardoor er op tijd kon worden uitgeleverd.

Na een aantal jaren was de uitdaging in deze functie voor mij voorbij. Ik had ambities en wilde graag hoofd inkoop worden, maar dit was mijns inziens niet mogelijk zonder tactische inkoopervaring. Daarop ben ik tactisch inkoper geweest bij een bedrijf dat de Supply Chain outsourcing voor software ontwikkelaars verzorgt. Hierbij heb ik projectmatig op klantbehoefte ingekocht, zelfstandig marktonderzoeken en onderhandelingen gevoerd.

 

Mijn ambities reikten echter verder en na relatief korte tijd besloot ik te solliciteren op een vacature van hoofd inkoop bij een middelgroot productiebedrijf. Op dat moment was dat bedrijf sterk in ontwikkeling waarbij verschillende bedrijfsfuncties ontstonden, waaronder een gespecialiseerde inkoopafdeling.

Door een sterke visie en strategie voor de inkoop neer te zetten, jaarlijks een ambitieus inkoopplan op te stellen en uit te voeren, heb ik met veel succes de afdeling inkoop opgebouwd en geprofessionaliseerd tot een belangrijke sleutelfunctie binnen het bedrijf. Ook heb ik door een goed en consistent inkoopbeleid miljoenen verdiend. Mede hierdoor heeft het bedrijf zo sterk kunnen groeien.

Dit kan ik ook voor u betekenen!

In 2013 ben ik voor mijzelf begonnen en voor alle opdrachtgevers tot nu toe een goed functionerende inkooporganisatie opgezet, een degelijk en consistent inkoopbeleid en een meerjarig verbeteringsplan. Het gemiddelde behaalde besparingspotentieel bedraagt 7% van de totale inkoopomzet. Dit wil ik ook graag voor u realiseren.

Resultaten samengevat

  • Professionalisering van de inkoopfunctie: strategisch inkoop-, en Supply Chainmanagement
  • Procesverbeteringen die aansluiten bij andere bedrijfsdisciplines
  • Verlaging van de inkoopkosten door betere contracten af te sluiten; Dit levert een blijvende kostenverlaging op, door bijvoorbeeld prijsverlagingen, voorraadreductie en levertijdreductie.

 

Wilt u ook een succesvolle inkooporganisatie en wilt u hulp bij de ontwikkeling hierbij?Stuur dan even een mailtje naar info@inkooprendement.nl en ik neem contact met je op.